Kolfiberrodret

Av Allan Förberg.


Comments

Träningsvideo

Lite rörliga bilder från turen i helgen. Kör fullskärm vettja!Comments

RSC

Målrakan på video. Vägen dit var slitig och randad av lite missöden och dålig taktik. Starten gick fint. Tappade sen den på fördäck liggandes rullade coden i lä och låg och bromsade en icke känd tid. Hissade och förberedde lite för tidigt mot Revenge och coden började vira upp sig i toppen och nu hade jag en vindbroms sitället för en vattenbroms. Coden ville inte rulla ut sig eftersom vattenbromsandet hade snurrat seglet hårt. Behövde hela benet efter Revenge att reda ut detta men lyckades sätta coden på den långa länsen. Där var jag så slut efter att ha manuellt rulat ut coden inne i ruffen att jag inte kunde hålla koll på strategin och seglade aldeles för platt på denna bog. Den bästa repan blev in mot Sandhamn och målet:Comments

Tränar...

Nu måste jag fixa att sätta Coden ensam ombord om det skall bli nåt resultat på tex Robline Solo Challenge som går om ett par veckor. Satte självklart lite linor fel så när jag hissade blev det stopp. Att ha ett oändligt skot är lite trixit - måste nog ändra på det. Kör rullen med tamp till öglan på stäven. Det funkar men ett beslag vore bättre säkert.

Jag fick en bild av Kalle som kollade in när Amalia nådde dagens högsta på 7,25 knop i kanske 4 m/s.

Pasted Graphic
Foto: Kalle Ö.
Comments

Testing testing...


Comments

12 -> 24

I och med bytet från en mekaniskt fartreglage som kopplade in 12 eller 24 volt för normal och högfart till ett elektroniskt med 5 fartlägen så måste systemet byggas om till 24 volt. Två banker med 12 volt serikopplas permanent till en 24 voltskälla som föder kontrollern. Det gör att ett antal konsumenter som gick på 12 volt måste hanteras. En 12 -> 24 volts 20A omvandlare har införskaffats. Såhär ffördelas gracerna:

- Innerbelysning dimmer (LED): -> 12v omvandlaren

- Navigationssystem (Nexus NX2): -> 12v omvandlaren

- Kyllåda: Funkade visst på 24 volt - nice!

- 12->230 volt omvandlaren: Måste bytas mot en 24v dito.

- Cigg uttag: -> 12v omvandlaren

- WiFi Routern: -> 12v omvandlaren

- Lanternor: -> 12v omvandlaren

- Loggern: -> 12v omvandlaren

- Solcellsregulatorn: Bytes ut mot en Western Marin 10 som lyfter spänning från min solcells 16 volt till lämplig för 24volt laddning.

- Ytterligare en liten panel för 24 volt sidan med säkringar och jordplint som 24-12V omvandlaren och kylen får hänga på.

24->12 volt omvandlaren pallar 20 ampere - ska vara OK.

Ut: Mekaniskt reglage, propellerladdningsburk, 50A laddare, 12->230 omvandlare, en 12volt solpanelregulator (Naps MaxPower - säljes 500 pix) samt en hel del 70kvmm kabel.
In: 2st reglage, 2st 12V 25A laddare, elektronsik kontroller, 24->230volts omvandlare, 24-12v omvandlare, ny solcell regulator, ny säkringspanel, nytt kablage till/från laddarna.

Hela transformationen som drevs av att det mekaniska reglaget pajade efter 3 säsongers användning kostade 18 tusen kronor. Lite tråkigt att åka på en sådan utgift efter så kort tid. Men jag ser ingen annan bra lösning. OZ rekkomenderade att plocka ur reglaget och slipa ner det för att få fram ren koppar. En osäkerhet ombord och rtt jätte jobb vart 3e (?) år - nix.

Pasted Graphic
Ny kontrollern hamnar nära motorn - bra!

Pasted Graphic 1
Nytt reglage. Nu hamnar även propellerladdningskontrollen i sittbrunnen.

Pasted Graphic 2
Effekten regleras med elektronik och ger därför 5 farter fram och back istället för 2.

Pasted Graphic 3
Stöddiga grejer som switchar 100 amper å mer.

Pasted Graphic 4
Reglagen. Kom utan embbalage och såg använda ut men bedyrades vara nya.

Pasted Graphic 5
Hade tänkt installera alt detta innan kylan kom 2013 men pga lite seg aktion samt felleveranser från GreenMarine så grusades denna förhoppning. Lyckades förhala det hela ca 10 dagar själv genom att koppla matning och motor till fel anslutningar :( Locket till kontrolern var repigt. Trist uppackningsupplevelse. Men den tittar man ju inte på varje dag så det får bero. Konstaterar att det är fortfarande lite källarföretags feeling på det hela.

Men nu snurrar i alla fall proppen med 5 farter framåt och fem farter bakåt.


Comments

Vintertid

Så var sista turen seglad. Å den blev en riktig godbit. Vädrets makter visade sig från sin allra bästa sida och efter att ha serverat riktigt skit väder de senaste helgerna bringades det 6-8 m/s, blåkupa och inte allt för många minusgrader. Turen gick ut till havsbandet och NNV gjorde att det blev sträck ut och endast 3,4 slag i slutet på hemvägen. Dunjackan kom väl till pass men även -7 grader sovsäcken då Amalia inte har någon värme installerad. Men vad gör det när man ligger i ett 7 gradigt “varm” bad ;) Se några rörliga bilder från säsongsavslutningen!

Pasted Graphic 1

Comments

T.o.r Hallonstenarna

En god tur ut i skärgården. Medvind dit och sträck hem. Besättning bestod av en halvinvalid i gips men det gick bra båda av och på utan missöden. “Långfilm” kommer kanske…


Comments

En 10m dag

Pasted Graphic

Comments

Rallyt the movie


Comments

Ornö t.o.r

PastedGraphic-1

Comments

Stilstudie

Pasted Graphic 1
Comments

Hallskär...Lunch, sen bär det hemåt!

Comments

Åjtopajlot

Amalia kan kryssa utan rorsman och mycket bra till på köpet. Hon följer vindskift och vågor och tappar bara stilen vid riktigt stora ändringar i vind och sjö. Användbart!Comments

Roslagen SRComments

Rally TV

Här kommer 13 minuter (285MB) video från Gullviverallyt 2011.Comments

This summer...Comments

Ornö Runt

Nya händelser, nya insikter. En strålande tillfartsegling bjöd på ca 10m/s och sol. På vägen testades lite olika trim för att se om det gick att hitta nån ytterligare 1/10 del på kryssen. Riktigt hårt ansatt akterstag ändrade känslan i båten till det bättre men ingen fartökning kunde iakttagas. Ett rev i storen gjorde det lättare att segla båten men vi tappade nog 0,1-0,2 knop. Väl lördag visade det sig att samma vinförhållande skulle råda och toppar upp mot 11m/s utgjorde inte Amalia väder.


Revad stor - ser lite lattjo ut men är mest en 10mm effekt.

Efter en defensiv start vid BB flaggen kom vi iväg bra med hade redan innan bestämt att vi skulle gå ut vänster för att ha lite vingelutrymme för premiär sättning av gennaker. Detta gick smärtfritt och efter ett tag seglade vi både kontrollerat och ganska snabbt och tog in det tapp vi gjorde pga. den icke optimala starten.


Klicko! Foto: A Förberg

Amalia är med på nån bild men även på film (#1 11:09:13 å #4 14:59:06) här!

Kryssen på Ornös utansida gick under kontrollerade former och Ulf Myrin valde snygga spår genom trafiken. När det blev dags för upploppet och sättning igen så lyckades vi inte hålla nylonet ur havet utan trålade friskt med fall kapning och segel sågning som följd - ett 9 minuters stopp. Efter det körde vi i mål för storen och fotade lite. Vi slutade på plats 100.

Svarta lådan (blå) fick göra debut och loggade hela dagen ca 9 MB. Nu gäller det och hitta ett program som kan göra data rättvisa och det har visat sig svårare än förväntat. Finns en väldans massa "GPS" program men inte gör dom det jag vill. Lite info lyckades jag få ut:


Kurs å fart. 0HR = mål. Klicka för större.


Verklig vind riktning och styrka. Klicka!

Lärdomar:
- Välj att segla jennaker när det finns mer att vinna än förlora.
- Båten seglar olika fort på bogarna - ca 0,4 knop SB fördel.
- Tomgångskörning - taskig karma både ur miljö och trivsel Aspekt.
- Rädda liv och fartyg i alla lägen om ditt liv och fartyg kan göra det säkert.Ulf sätter an riggen. Foto: A Förberg.

De nya linorna föll ut lite olika; akterstaget känns bra men låter en del - trodde det var ene motorbåt i närheten. Storfallet kryper ännu mer ur avlastaren så nu måste lösning sökas där - är den för 8mm tamp? Som tur är behövdes bara ca 10 cm komma av gennakerfallet.
Broachparty i sista kurvan som vanligt.


Inget för oss.


Livräddare - respekt!


Amalias nästa stor?

Comments

Premiere!

Riggade fredag och sen direkt ut på sjön. Hade så bråttom ut att focken fick vänta på sig till hemfärden. Fantastiskt att ha vatten under kölen igen och vädret visade sig från sin allra bästa sida och erbjöd sol och lätta vindar.


Vilket flow - kolla HD klippet - klicka bilden!


Nya storskotet kändes kanon och kolen prydde sittbrunnen.Comments

I sjön

Sådårå så va båten äntligen i sjön. Nu en massa adm kring att preppa masten för gennaker, hämta segel och förbereda för segling kanske så tidigt som på fredag. Det kändes riktigt kyligt vid hamnen idag så ska man ut på skön blir det till att klä sig ordentligt. En hel del folk frågar om den bottenfärglösa botten. Jag säger att med vax och ett (helst 2) lyft på sommaren så verkar det funka fint. Snäckor då - ja dom som är kvar efter högtryckstvätten på hösten åker av i vaxningen på våren och kanske behöver 10 st hjälp med en nagel - thats it - har funkat för Amalia. Sen när man ser hur grannar sliter med färg så känns detta som rätt val. Laddmätaren säger 12,95 volt efter att ha haft i kontakten i några timmar - spänningen var nere i 12,11 volt efter vintern dvs ungefär 1,3 volt självurladdning - OK?


Snobbranden får klistras på vid en låg brygga.

Comments

Loggern huserad

Logg bygget går vidare och nu har den hamnat i en blå plastlåda. Den blir tät så långt att den blir kanske stänk tålig men absolut inte dränkbar. En switch har tillkommit med vilken man väljer om den skall logga eller om man vill snacka med den. Loggern hänger i ett av benen i en Y-sladd så att man kan köra tex. Nexus NX2 Race Software samtidigt som man loggar. Nu kan ju den mjukvaran också logga men det kan vara bekvämt att ha allt på en och samma plats.


Den lilla svarta pluppen uth är en switchad dc-dc omvandlare 12->3,3 volt.


Nexus server i förgrunden, loggern och laptop vartefter.


Loggern tillsammans med klassisk referens.

Besökte Amalia i helgen för att kolla läget och se så att den server som sitter i båten (NX2) inte uppträder omedelbart annorlunda en den gamla jag har hemma och lajar med - det gjorde den inte och efter att ha läst ut data loggad i båten från kortet så verkar hon ligga där hon togs upp i höstas - phjuu. Som synes på bilden ovan så är inte locket på än då det inte finns någon genomförning för spänningsförsörgningsladden än.


Loggern möter Amalia - i harmoni verkar det som.

Den där trailern var så väldans kul att göra så det blir en till :)


Comments

Servern är loggad!
Comments

Strålande höstsegling

Lite småkyligt men det blev en kanon helg på havet. Hoppas nu hårt på att kommande helgers väder kan tillåta mer segling!

Klicka!
Foto: A Förberg.

Comments

Guldkorn, Pärla...

Många superlativer om 10an på senare tid - kul! Och välförtjänt!

5:07 in i filmen...

Klicka!

Comments

Gran Prix

Upp tidigt som attan i Lördags och seglade 10nm upp till Säck där Ulf Myrin mönstrade på. Seglingen kördes moturs runt Möja och började lite undanvindbetonad men vi hängde med ganska OK även om vi tillslut hamnade sist i vår "startklunga". Sen gick det uppför med Möja om BB där vinden också friskade i och det kom några puffer på kanske 7-8 m/s. Där hade vi initialt inte nån ordning på skutan utan gick lite på snedden och farten nådde inte 6 knop. I detta skede var vi tvungna att experimentera lite och vi släppte ordentligt på storen som luftade ut ganska radikalt med en stor lovartsbubbla i princip hela seglet. Detta såg ju inte så snyggt ut men båten rätade upp sig och börja flyga fram - tror vi såg 7 knop ett tag och detta med full höjd. Innan denna lärdom seglade vi "snyggt" i kanske 20 minuter så där tappade vi en hel del. Mot slutet blev det lite omstart och även lite dramatik i sista rundning mot mål där en båt parkerat på en grynna. Ett nice race som det finns all anledning att återbesöka. Kvällen tillbringades ombord på Mamban Miss Conduct i mycket trevlig sällskap - tack för inbjudan. Lätta vindar på Söndagen gjorde att jag fick planera om dagen då ingen längre motorgång medgavs med en batteribank nere på 39%. Vill inte misshandla batterierna i onödan.Comments

Bästa Doublehanded!

Körde Datacom Cup i Sandhamn i helgen. Fokuserar på det positiva där Amalia tillsammans med gast Tomas Holm fick pris för bästa doublehanded båt bland fyra ekipage. Resultatet i tävlingen blev 43a av 76 - att jämföra med förra årets 34e plats av 107. Dock seglade vi detta år med 1,19 i SRS istf. 1,16. En kanon dag på fjärden i strålande solsken där det blåste kanske 6-7 i starten och bara 4-5 mot slutet. Vi gjorde en start i 2a led då de J/80 som vi gick tillsammans med var riktigt heta och låg på linjen och väntade på skottet. Vi lyckades dock nå första rundning före alla J/80 men sen blev det jobbigare på undanvinden. Mönstret höll i sig men vi seglade ganska bra förutom sista långa kryssen där vi kom i otakt med vriden uppe vid rundningen. Nedan lite video (HD!) från tillfartseglingen samt lite div bilder. Nästa helg - Gran Prix!
En förvånad och en glad. Foto: A Förberg


Polarna på Paloma spikade hela rasket - tack för avecen Torkel!
Frukost på Missionshuset som sig bör - brödet får underkänt i år!Comments

Tvättad

Amalia tvättad inför Datacom Cup. Ganska geggigt men inte så farligt som videon från X10 mini-pro visar det vilken verkar maxa kontrast och färg. Dock försvann all skit inkl. snäckor efter ca 20 min högtryckstvätt. Bra!
Amalia till väders.

Comments

Lyckor!

Fantastisk tur i helgen. Tror jag har seglat nästan 200 NM och detta innan 1a Juni - all time record för mig och kan bara tacka Amalia för inspirationen.
Amalia och Ariane en Tempo 28a - numera svensk och i T Holms ägo.Comments

Satt i sjön

Östersjön höjdes kl 1520 med ungefär 0,00000000045 mm då Amalia gick i drickat utan missöden. Motor test gjordes självklart omedelbart med en tur ut förbi restaurangen. Får man bara bort luck-daller och spis-skaller så är normal fart en ren njutning, Vibrationer skapas av propellerns påverkan mot skrovet och går aldrig att få bort helt och sätter fart på lösa saker i båten. Dock mycket nöjd med motorgången - skönt å få det ur världen. Får man segla till helgen månne?
Klicka för video!

Comments

Dimma

Ledslingor och dimmer under test. Full fart drar 2,4A vid 13,5V och lyser på ordentligt men en lagom ljusstyrka att umgås och dricka virre i, bara 0,5A.Comments

Som en katt..

.. spinner nu motorn på normal fart. Planen med nytt axelstöd, förstärkning akterut samt förlängning av motoraxeln föll väl ut och nu går det knappt att höra skillnad på läge 1 och 2. Fullfartsläget låter och vibrerar mer men känns nämnvärt bättre än innan ingreppen så jag är väldigt nöjd med resultatet.Nu lyser även förlanternan via Nav Ligth knappen. Rodret slutligt monterat iom. att övre roderlager är numera skruvat i däck. Det gnisslar inte och rorkulten pekar rakt fram - nice!


Å Baggen ligger öppen...

Comments

Stygga ljud

Stygga ljud och trög styrning skall transformeras till inga ljud och skön styrning. Pallade upp rodret och lossade "klumpen" som håller upp det hela. Efter lite filande på övre roderlagret så går all som smort. Strålande resultat och progress.
Comments

Platta hjul

Saker å ting blir slutligen förklarade. Vagnen till selftackern arbetade inte under principen kullager utan glidlager. Vad det beror på är kanske svårt att säga men lite skit, teflonspray och för hög last bidrog nog alla till att köra denna i botten. Teflonspray - jo man skall tydligen inte använda det då kulorna kan börja glida pga. den låga friktionen och då kan det vara kört - McLube OneDropT Ball Bearing Conditioner skaretydligenva :). Jag använde teflon men faktiskt bara som en sista åtgärd när allt hopp verkade ute. Lasten vet jag ej. Jag kommer inte ihåg om jag rengjorde skenan innan jag seglade första gången. I vilket fall som helst så verkar den nya vagnen mycket förtroendeingivande. Den är nu på plats och hela aktiviteten arkiveras under "Lyckat mek typ C".


Flat Earth SocietyComments

Amalia the Movie

Känns rätt att samla tankar och intryck i en film. Hon seglar med ett enorm trevlig flyt och pinnar på riktigt bra vilket ses på en sekvens i filmen där hon seglar för en öppen kryss och "kör om" bla. om en Omega 42 och en Smaragd. Det jag var lite orolig för var det kantiga skrovet och den platta
undervattenskroppen
skulle smälla i sjöarna men det visade sig var obefogat då båten formligen skär vågor som om det vore varmt smör. Hmm, borde inte ett sånt här skrov vara mer obekvämt än tex. en M30a? Funderar man lite mer och tänker sig båten i tvärsnitt under lutning så skapas ju ett V format skrov där ett faktiskt V formade skrov, vid samma lutning, snarare projicerar en platt yta mot sjön. Da flix:Har allt varit i perfekt trim och fungerat som det ska - nej, och det kommer "to-do" listan som jag snickrar på att beskriva närmare. När den är åtgärdad så bör båten gå att segla optimalt och då blir det spännande och se vad skepparn, en god besättning och Amalia kan åstadkomma på kappseglingsbanan.

Tidigare 2009 år inlägg hittas via länk högermarginalen!

Comments

Huyndai Cup

Amalia seglade Huyndai Cup i helgen. 28 dinge runt Kanholmsfjärden i ca 10 m/s var en god genomkörare och gav erfarenhet om hur en Omega 10 metre skall seglas. Besättning bestod av Allan Förberg och Tomas Holm. Vi var efter racet ganska överens om att vi antagligen skulle kunnat segla fortare med ett rev i storen. Tyvärr så har jag inte mekat detta så det gick inte att reducera segelytan denna gång. En 34e plats är trots allt inte så tokigt och jag är tämligen nöjd med det resultatet. Det känns definitiv så att man skulle kunna trimmat den tiden med minst 5 minuter (av nästan 5 timmar segling) vilket hade betytt ett ordentligt hopp i resultatet. Hon är grymt stabil på undanvindarna och 4-5 m/s till borde inte vara nåt som helst problem. Högsta hastighet under dagen var 10,1 knop. Wrooom.

Tyvärr gick skotet till focken av pga av slitage mot genomföringen i masten. Detta i sin tur gjorde att focken måste in på reparation då den skadade sig oskotad i 10-12 m/s byarna. Hoppas att både mast och fock kan komma i stridbart skick i veckan. Summa sumarum - mersmak och jag kappseglar gärna mera!! Här kommer bilder tagna av Allan Förberg under racet...


Mycket trygga undavindsegenskaper.


Tomas H. tankar.


Friska kryssar och kanske lite mycket segel eller så har man inte riktig koll än hur man skall sätta upp grejerna för att gå riktigt fort när det blåser lite mer. Tror på det senare faktiskt...Inte så tokigt utan ballong.


After sail- pre party.


Prisutdelning.


Trendbrott!


Petter på RegattaTV tog dessa 3 bilder - tack för att jag fick använda dom här!Åsså lite YouTube - också av RegattaTV. Ehhum - här ser man att rorsman har lite att ta igen efter längre avbrott i kappseglingen. Den dåliga manövern av undertecknad räddas av det stora rodret. Osnyggt och osnabbt! Skärpning!!!
Comments

Seglad

Det föll sig så att på självaste midsommarafton så blev den första 10an No 1 klar för segling så jag bjöd in Ulf M för en premiärtur då alla i projektet firade midsommar på lite mer traditionellt sätt. Att premiärsegla en helt ny båttyp är också ett bra sätt var vi överens om när vi lämnade båten förtöjd i sin hemmahamn efter ca 6 timmar på sjön. Omega 10 metre verkar vara en livlig och rolig båt att segla med bra driv. Vindarna var lätta med många vrid så det är svårt att göra en riktig bedömning - men det kändes kanon i alla fall. Nu måste Amalia landa snart så man får ge sig ut på semestersegling!!! Mer segling i morrn :-D !

En film:Några pix:


Klicka för större!

Comments

Sjösättningen - the movieComments

10an - the movie

Det blir vl ingen Oscar för den här direkt men lite rörliga bilder är alltid roligt.
Comments